HTML

Budapest 24/7

reklám

Címkék

Friss topikok

Linkblog

A további vagyoneladás működésképtelenné tenné a fővárost?

2009.03.11. 08:45 méz

Az ellenzéki elutasítás miatt nem külön-külön, hanem egyszerre egyeztet a főpolgármester szerdán a fővárosi önkormányzat három ellenzéki frakcióvezetőjével a főváros jövő évi költségvetéséről – nyilatkozta Tarlós István és Hock Zoltán kedden. A Fidesz és az MDF frakcióvezetője leszögezte: elfogadhatatlannak tartották a főpolgármester azon kezdeményezését, miszerint egyenként, és először az MDF-fel kíván egyeztetni az ellenzékkel a büdzsé tervezetéről.

Tarlós elmondta, hogy három év óta először, kedden délután közvetlenül felhívta őt telefonon Demszky Gábor főpolgármester azzal, hogy szerdán költségvetési egyeztetésre várja. Hozzátette, hogy a főpolgármester elfogadta azt a kikötését, miszerint a másik két ellenzéki frakcióvezető is vegyen részt ezen a találkozón. „Külön-külön nem trükközünk, itt a város költségvetéséről van szó” – jegyezte meg a politikus.

Tarlós közölte, hogy a költségvetési egyeztetésen való részvételüknek az nem feltétele, hogy az önkormányzat idén ne vegyen fel 32 milliárd forintos új hitelt a meglévő 160 mellé, illetve hogy vonják vissza a Főgáz Zrt. privatizációs eljárásának megkezdéséről szóló döntést. Mint mondta, ezeket a költségvetési megállapodás feltételéül szabták korábban. A szerdai egyeztetésen is ezt fogják javasolni a főpolgármesternek, ugyanis 2010 után is működnie kell a fővárosnak. Belső mentőöv nincs, a város súlyosan eladósodott, a kifizetések jó részét 2010 utánra tolják. Ha a meglévő vagyonon is túladnak és több tízmilliárd forinttal növelik az adósságot, nem biztosított a város további működése.

Az MDF nem fogja biztosítani a szavazatokat?

Hock Zoltán MDF-frakcióvezető elmondta, hogy a főpolgármester meghívására jelezte, hogy a bilaterális találkozót elvetik, külön alkuban az MDF nem kíván részt venni. A politikus úgy vélte, hogy mivel jelenleg a Fővárosi Közgyűlésben egyik oldalnak sincs többsége, ezért kompromisszumokra van szükség. Az MDF-nek az a javaslata, hogy a benyújtott költségvetési tervezetet tegyék félre, s egy ötpárti nulla bázisú költségvetést építsenek fel. Ebben a hivatal mutassa be a reálisan elérhető bevételeket, a tárgyalásokhoz szükséges kiadásokat, és az esetleges mozgásteret, ha van ilyen. Ha ebben sikerül ötpárti konszenzust kialakítani, akkor lesz költségvetés, ha nem sikerül, akkor nem lesz költségvetés.

„Demszky Gábornak bizony be kell látnia, hogy 18 év után először új helyzet van”, nem rendelkezik a szükséges közgyűlési többséggel. Ezért új típusú együttműködési technikát kell tudnia kialakítani, erre tett javaslatot az MDF. Arra ugyanis nem számíthat a városvezetés, hogy a demokrata fórum biztosítja azt az egy szavazatot, ami a költségvetés elfogadásához kell. Ha Demszky Gábor kellő rugalmassággal, nyitottsággal, empátiával közelíti meg ezt a kérdést, nem zárható ki egy esetleges kompromisszum, ha erre nem képes, akkor a hétfői közgyűlésen nem lesz költségvetés – jegyezte meg.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bp24per7.blog.hu/api/trackback/id/tr99995299

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása