HTML

Budapest 24/7

reklám

Címkék

Friss topikok

Linkblog

Demszky: "ízekre szedték a szmogrendeletet egyes újságírók"

2009.01.27. 17:48 méz

A főpolgármester a Népszabadságban megjelenő elemzésében azt írja: csak a főváros érezte magára nézve kötelezőnek a jogszabályokat és be is tartotta őket. Ennek és a kedvező időjárásnak köszönhetően tisztul ki Budapest levegője.

A szmoghelyzettel kapcsolatban azt írja: az adott légköri viszonyok között "normális" jelenséget felerősítette a gázkrízis: az erőművek olajtüzelésre tértek át, számos háztartás pedig fa- és széntüzelésre, ami szintén jelentősen növelte a szállópor-koncentrációt. Mindezt tovább súlyosbította a közlekedés: a gumik, a fékek, a kipufogógázok hozzájárultak a szmog sűrűsödéséhez, ami már komolyan veszélyeztetni kezdte a gyerekek, az idősek, a légúti és keringési betegségekben szenvedők, az asztmások s egy idő után a teljes lakosság egészségét – írja Demszky Gábor a Népszabadságban.

A főpolgármester leszögezi: csak Budapest érezte kötelezőnek magára nézve a jogszabályokat, be is tartotta őket, és felhívásunk nyomán ugyanígy tett az erre kért autósok csaknem fele. Ennek is - és természetesen a kedvező időjárási fordulatnak - köszönhető, hogy Budapest levegője két nap alatt kitisztult. Ezért minden elismerés megilleti azokat, akik az elmaradt szankciók ellenére hozzájárultak ahhoz, hogy szabadon lélegezhessünk.

Magyar sajátosság, hogy a közvélemény egy jelentős része mégis az első két megoldást honorálta? A budapesti intézkedéseket bíráló ombudsmanok például szó nélkül elsiklottak a jogszabályokat és az egészséges élethez való jogot megsértő vidéki gyakorlat mellett.

Egyes újságírók pedig úgy szedték ízekre a fővárosi szmogrendeletet, hogy elfelejtettek tájékoztatni annak céljáról, arról, hogy kisgyerekeink, szüleink, beteg rokonaink védelméről volt itt szó, s a korlátozások ebben a helyzetben ugyanúgy szükségszerűek, mint például árvíz esetén vagy a nemdohányzók védelmében a munkahelyeken.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bp24per7.blog.hu/api/trackback/id/tr19906570

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása