HTML

Budapest 24/7

reklám

Címkék

Friss topikok

Linkblog

Nabucco lázában a magyar főváros

2009.01.27. 17:59 méz

A Nabucco-beruházás előfinanszírozásának megteremtését, valamint az orosz–ukrán gázvita miatt közös kártérítési igény benyújtását javasolja a ma kezdődő nemzetközi Nabucco-csúcskonferenciának Gyurcsány Ferenc miniszterelnök.

A Nabucco gázvezeték megépítésének politikai támogatására és finanszírozási kérdéseinek tisztázására szervezett budapesti konferenciára már tegnap délután érkeztek a projekt megvalósításában érintett, illetve az azt támogató országok, szervezetek és intézmények küldöttségei. Ezért a belváros több pontján már tegnap reggel óta tilos megállni, illetve egészen szerda estig tilos parkolni a konferencia helyszínein, például a Kossuth téren és környékén.

A Ferihegyi repülőtérre vezető utat a delegációk érkezésének idejére lezárták, a rendőrautók mellett pedig egy-egy kiemelten fontos konvojt helikopterek is kísértek. A budapesti Nabucco-csúcsra tizenkét ország állam- és kormányfője, valamint szakminisztere jelezte részvételét, illetve több nemzetközi szervezet képviselője is tiszteletét teszi. Az, hogy Oroszországot képviseli-e valaki, még kérdéses, tekintve, hogy Moszkva számára kényes kérdésről, területének megkerüléséről van szó.

Az Egyesült Államokat Barack Obama elnök megbízottjaként a külügyminisztérium helyettes államtitkára, Matthew J. Bryza, Romániát Adriean Videanu gazdasági miniszter képviseli. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök tegnap azt hangsúlyozta, hogy a Nabucco megépítése nem pusztán üzleti kérdés, hanem Európa függetlenségének egyik fontos záloga is egyben, így a finanszírozása sem lehet pusztán üzlet.

Mint mondta, ezt az ellentmondást úgy lehet feloldani, hogy a gázvezeték megépítésének első szakaszában uniós forrásokat, uniós háttérrel rendelkező nagy fejlesztési intézetek forrásait, valamint nemzeti forrást használnak fel. A magyar miniszterelnök lapzártánk után megbeszélést folytatott Ilham Alijev azerbajdzsáni elnökkel, bolgár kollégájával, Szergej Sztanisevvel, valamint az Európai Beruházási Bank elnökével, Philippe Maystadttal is.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bp24per7.blog.hu/api/trackback/id/tr29906593

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása