HTML

Budapest 24/7

reklám

Címkék

Friss topikok

Linkblog

Sok az üres, pusztuló középület Budapesten

2009.01.27. 10:31 méz

Nem válnak a főváros dicsőségére azok az épületek, amelyek bármikor épültek is, mára jóformán részben vagy egészen elpusztultak. Van olyan közöttük, amely „csak” három, de olyan is, amely tizenhárom éve áll üresen.


Szomorú, de nem lehet úgy járni-kelni Budapesten, hogy a város valamely pontján ne találnánk üresen, kihasználatlanul álló, bedeszkázott ablakú, vagy éppen félig kész épületet. Majdhogynem omladozik a Várkert Bazár, ami felkerült a világ száz legveszélyeztetettebb épületét tartalmazó listára. Üresen áll a Belvárosban a Bajcsy-Zsilinszky út és a Stollár Béla utca sarkán a volt Zrínyi Nyomda hatalmas épülettömbje. A Hungária körúton egy tízemeletes lakóépület pusztul csendesen, és a Kossuth Lajos utcában is lehet látni sorsára hagyott épületeket.

A II. kerületi Átrium mozi nyolc éve áll üresen. Port Ferenc, a műemlék házban lévő intézmény tulajdonosa, a Budapest Film igazgatója lapunknak elmondta, a mozi hasznosítására végre sikeres pályázatot bonyolítottak le, de azt egyelőre még nem tudni, mikor működhet újra a 650 fős befogadóképességű Átrium, amely a multiplexek megjelenésével zárt be.

Mintha csak az enyészetnek építették volna a lágymányosi Tüskecsarnokot: a sportközpont 1996, vagyis elkészülte óta üres. A teljes befejezéshez akkor elfogyott a pénz. A közelmúltban itt is pályázatot írtak ki a hasznosításra, amire az építőipari piacon ismert KÉSZ-csoport érdekeltségébe tartozó cég jelentkezett.

A Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács azonban a pályázatot eredménytelennek nyilvánította. A régi BEAC-sporttelep helyén az egykor az ELTE sportcsarnokának épült létesítmény állaga folyamatosan romlik, a közel 40 ezer négyzetméteres csarnok továbbra is kihasználatlan.

Még ennél is rosszabb állapotban van a Feneketlen-tónál található Budai Parkszínpad. Tulajdonosa a fővárosi önkormányzat, üzemeltetője a Szabadtér Színház Kht. Bán Teodóra igazgató lapunkat úgy tájékoztatta: a színpad három éve üres, bontásáról közgyűlési határozat született. A döntéshozók a bontást talán az időre akarták bízni: ma olyan a Budai Parkszínpad állapota, hogy ahhoz képest egy háborús pusztítás vérszegény próbálkozás. A szabadtéri színpad helyenként egybefüggő romhalmazzá és szemétdombbá alakult. Hajléktalanok lakják, az öltözőépületek romokban vannak. „Néha gyerekek jönnek be, és ott játszanak” – mondta a színpad helyére mutatva ottjártunkkor egy hajléktalan férfi.

Kevés példa akad a régóta pusztuló középületek felújítására. Az Andrássy úti Divatcsarnok „megmenekült”. Pedig 1999 óta üres volt, míg 2007 őszén hozzá nem kezdtek a felújításához. Helyreállítják a homlokzatot és a Lotz-termet. Üzletek mellett irodák lesznek az év első felében megnyíló épületben, tetejét különleges tetőszerkezet fedi majd.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bp24per7.blog.hu/api/trackback/id/tr30905672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása