HTML

Budapest 24/7

reklám

Címkék

Friss topikok

Linkblog

Fellázadt a BKV Budapest ellen!

2009.03.02. 23:43 méz

Jogszerűtlenül, a hatályos fővárosi önkormányzati szabályozással ellentétesen járt el a BKV vezetése, amikor létrehozott egy energiakereskedő céget, a BKV Trade Kft.-t - tudta meg az MTI városházi forrásokból hétfőn.

Hagyó Miklós (MSZP) főpolgármester-helyettes tájékoztatást kért ez ügyben és a BKV Vagyonőr Kft. átnevezését követő tulajdonrész-értékesítésről Tóthfalusi Györgytől, a BKV Zrt. igazgatósága elnökétől. A főpolgármester-helyettes György István fideszes fővárosi képviselői interpellációjának megválaszolásához kért soron kívüli és részletes tájékoztatást. Ennek kapcsán megjegyezte, hogy neki nem kell ugyan engedélyeznie a BKV kft.-k alapítását, illetve ezek eladását, a BKV igazgatóságának azonban a feladata mindez - közölték az MTI-vel nevük elhallgatását kérő városházi források.

Hagyó Miklós választ vár arra, hogy a két kft. alapításával, illetve az egyik részbeni eladásával foglalkozott-e a társaság igazgatósága. Szeretné tudni, hogy az igazgatóság mikor, s milyen döntést hozott, s főként arra kíváncsi, hogy milyen szakmai indoka volt az energiakereskedő kft. létrehozásának. Ezt ugyanis előzetesen ellenezte a főpolgármesteri hivatal főenergetikusa, ügyosztályvezetője, mert a BKV-nak ez a döntése ellentétes a fővárosi önkormányzat energetikai koncepciójával.

Az MTI városházi információi szerint Hagyó Miklós február közepén a Főpolgármesteri Kabinet elé benyújtott előterjesztésében kezdeményezte a BKV Trade Kft., az energiakereskedő cég alapításának elutasítását. Felhívta a kabinet figyelmét arra, hogy a hatályos fővárosi energetikai koncepció szerint a fővárosi önkormányzat intézményei és gazdasági társaságai operatív jellegű energetikai feladatait a jelenleg szervezés alatt lévő Fővárosi Energia Ügynökség keretén belül kívánják centralizálni, s ennek része az energiahordozók szabadpiacról történő beszerzése is. Emiatt elfogadhatatlan, hogy a fővárosi cégek önállóan energiakereskedelemmel foglalkozzanak és, hogy energiakereskedő céget alapítsanak - írta a kabinet előterjesztésében a főpolgármester-helyettes.

Az MTI információi szerint a BKV idén 10 milliárd forint értékben kíván áramot vásárolni. Az önálló energiakereskedő kft.-vel a BKV olcsóbban szeretne áramhoz jutni és szeretné megtakarítani a kereskedelmi árrést is. A BKV azért is indokoltnak tartotta a saját tulajdonú energiakereskedő társaság létrehozását, mivel a nyilvános piaci információk alapján az energiakereskedelem nyereséges tevékenység. Kocsis István BVK-vezérigazgató korábban az energiaiparban különböző vezető pozíciókat töltött be, legutóbb a villamosművek vezérigazgatója volt.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bp24per7.blog.hu/api/trackback/id/tr72976636

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása