HTML

Budapest 24/7

reklám

Címkék

Friss topikok

Linkblog

Vasárnap tartják a ferencvárosi választás második fordulóját

2009.01.22. 18:37 méz

Vasárnap tartják a ferencvárosi időközi parlamenti választás második fordulóját, miután a január 11-i első voksolás az alacsony részvétel miatt érvénytelen volt, ugyanis nem jelent meg az urnák előtt a választásra jogosultak fele. A második fordulóban öt jelölt indul.

Budapest 12-es számú országgyűlési egyéni választókerületének szavazóköreiben 8 ezer 84-en jelentek meg az első fordulóban, érvényesen 8 ezer 5-en szavaztak. Akkor a legtöbb voksot, 4 ezer 697-et Bácskai János, a Fidesz-KDNP jelöltje kapta. Második az MSZP jelöltje, Bánsághi Tamás 1850 szavazattal, míg a harmadik a Jobbik jelöltje, Szegedi Csanád lett  681 vokssal. Negyedik helyen az SZDSZ jelöltje, John Emese végzett 419 szavazattal, ötödik lett Várady Tibor, a Humanista Párt jelöltje 295 vokssal, míg Paulik Péter, a Magyar Kommunista Munkáspárt jelöltje 63 szavazatot kapott.

Vasárnap, a második fordulóban öt párt jelöltje (Fidesz-KDNP, MSZP, Jobbik, Humanista Párt, Magyar Kommunista Munkáspárt) indul majd, ugyanis az SZDSZ jelöltje, John Emese január 16-án visszalépett. A szabad demokraták ügyvivői testülete (ÜT) a döntéssel kapcsolatban úgy tájékoztatta az MTI-t, hogy John Emesét halálosan megfenyegette „a Magyarok Nyilai nevű terrorszervezet, az a szélsőjobboldali, a Jobbik eszmeiségét magának valló alakulat, amely a tavalyi évben több Molotov-koktélos támadást, gyújtogatást, és egy közszereplő megverését vállalta magára”. Az ÜT John Emesével egyetértésben "úgy döntött, hogy sem a jelöltet, sem családját, sem születendő gyermekét nem teszi ki ilyen fenyegetettségnek" - írták akkor a közleményükben.

Csütörtökön Bácskai János, a Fidesz jelöltje közölte: televíziós vitára hívta ki az MSZP színeiben induló Bánsághi Tamást, amit azzal indokolt, hogy a szocialista jelölt a kampány során nem nagyon beszélt a programjáról, nem derült ki, mi az, amit tenni akar Ferencvárosért. Bánsághi Tamás megdöbbentőnek nevezte, hogy a fideszes jelölt nem ismeri programját, és közölte: Bácskai Jánosnak többször is lett volna alkalma vitázni a televízióban.

A helyi választási bizottság Jobbik által delegált tagja 2008. december 20-án hívta fel a sajtó figyelmét arra, hogy az MDF ajánlószelvényeinek jelentős része álláspontja szerint fénymásolt hamisítvány. Az Állami Nyomda szakértői azt állapították meg, hogy három párt, az MDF, a Magyar Szociális Zöld Párt (MSZZP) és a MIÉP által leadott összes ajánlószelvény 73 százaléka hamis. Ezután a választókerületi bizottság feljelentést tett az ügyészségen és első fokon kizárta az indulók közül az MDF, az MSSZP és a MIÉP jelöltjét. Ez ellen nyújtottak be fellebbezést az érintettek, ezeket azonban december 27-i ülésén meghozott határozatával elutasított Fővárosi Választási Bizottság. Ketten, az MDF és az MSZZP ezen elutasítás ellen is jogorvoslattal éltek, ám a  Fővárosi Bíróság mindkét esetben helyben hagyta a Fővárosi  Választási Bizottság elutasító határozatát. A három párt nem indulhatott a választáson.

December 31-én végül valamennyi párt ajánlószelvényeit lefoglalta a rendőrség, amelyek közül a választás napján öt pártnak, a Fidesznek, az MSZP-nek, a Jobbiknak, a Humanista Pártnak és a  Magyar Kommunista Munkáspártnak visszaadták a szelvényeket, mert a  nyomozás során azok között nem találtak másolatokat. Az első forduló napján, január 11-én a Political Capital, valamint egy magánszemély kifogást nyújtott be a ferencvárosi választási bizottságnál a névjegyzék ellen, mert úgy vélték, hogy az Országgyűlés mulasztása miatt a jelenlegi választókerületi beosztás súlyosan aránytalan. A választási bizottság a kifogást elutasította; a Political Capital azonban később az Alkotmánybírósághoz fordult.

A ferencvárosi időközi választás második fordulójakor a kampánycsendre vonatkozó rendelkezések ugyanazok, mint az országos választáson, azaz a kampány a választás kitűzésétől a szavazást megelőző nap nulla óráig tart, az után a szavazás befejezéséig kampánycsend van. Ferencvárosban azért kell időközi választást tartani, mert Gegesy Ferenc (SZDSZ) polgármester szeptember közepén lemondott parlamenti mandátumáról, amelyet a 2006-os választáson a 12-es számú országgyűlési egyéni választókerületben szerzett.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bp24per7.blog.hu/api/trackback/id/tr84896130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása