HTML

Budapest 24/7

reklám

Címkék

Friss topikok

Linkblog

Szabadlábon a Globex egykori vezetői

2009.01.28. 20:56 méz

A Legfelsőbb Bíróság (LB) ügyükben új másodfokú bírósági eljárást rendelt el.
 
A másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla egy éve jogerősen Postáné Vellai Györgyikét hét, Vajda Lászlót pedig hat év börtönre ítélte. Ez ellen azonban a jogerős szabadságvesztésüket töltő vádlottak és védőik felülvizsgálati kérelmet nyújtottak be, amely alapján az LB szerdán hatályon kívül helyezte a jogerős ítéletet és elrendelte a szabadlábra helyezést. Ugyanakkor lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el a bíróság; így a Globex két egykori vezetője a főváros közigazgatási határát csak bírósági engedéllyel hagyhatja el.
Indoklásában a tanácselnök elmondta: a Fővárosi Ítélőtábla eljárásában esetenként "törvénysértőnek tűnik a terheltek bűnösségének a megállapítása".

Hozzátette azonban, hogy a felülvizsgálati indítványnak azok az érvei, amelyek a sikkasztás elkövetési értékének tisztázatlanságára, a szakértői véleményt érintő kifogásokra, az ellentmondások feloldásának hiányára vonatkoznak, kívül esnek a felülvizsgálat keretein. Emellett a felülvizsgálati kérelem több pontját sem találta alaposnak a tanács elnöke. Az új másodfokú eljárásban az ítélőtáblának egyebek mellett vizsgálnia kell majd az elkövetői minőséget, és azt is, hogy mekkora kárt okozott Vellai Györgyike és Vajda László - jegyezte meg. Az LB döntése ellen nem lehet fellebbezni. A szerdai tárgyaláson csak Vajda László jelent meg.

A korábbi vád szerint a Globex két egykori vezetője 1996 és 1998 között értékpapírok kibocsátása, portfólió-kezelés, illetve más ügyletek révén sikkasztást, hűtlen kezelést és tőkebefektetési csalást követett el, mellyel összesen több mint hatmilliárd forintos kárt okozott sok száz kisbefektetőnek és több önkormányzatnak.

Vellai Györgyikét és Vajda Lászlót nemzetközi elfogatóparancs alapján hozták haza Németországból 1999-ben, ezután két és fél évet töltöttek előzetes letartóztatásban. Az első fokon eljáró Fővárosi Bíróságon 2006-ban nem jogerősen két év hat hónapot illetve egy év nyolc hónapot szabott ki, és miután az előzetes letartóztatás beleszámít a kiszabott büntetésbe, akkor a két vádlottnak nem kellett börtönbe vonulnia.
Az első Globex-céget 1989-ben Németországban alapította Vajda László. A cég 1991-ben alakult részvénytársasággá, majd 1993-ban holdingot is létrehoztak; a cégcsoport luxusházak építésével és értékpapírok forgalmazásával, kezelésével foglalkozott.

Kötvényeik mesés hozamot ígértek, de a Globex jelentős vagyona mellett veszélyesen eladósodott. A beruházásokat hitelből fizették, és az önkormányzatoktól kezelésre átvett részvények után sem fizettek, és felélték a kisbefektetők által rájuk ruházott értékpapírokat is. A cég vezetői szerint a pénzügyi nehézségek nem voltak előre láthatóak, reális esély volt a követelések visszafizetésére, az összeomláshoz az akkoriban a Postabanknál történtek és a sajtóban megjelent híresztelések vezettek.
1998 októberében a rendőrség zár alá vette a Globex vezetőinek tulajdonában lévő ingatlanokat.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bp24per7.blog.hu/api/trackback/id/tr53909116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása