HTML

Budapest 24/7

reklám

Címkék

Friss topikok

Linkblog

29. Budapesti Tavaszi Fesztivál

2009.02.26. 12:42 méz

Csaknem 50 helyszínen 248 program várja az érdeklődőket a 29. Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) 17 napján. Az idén március 20-a és április 5-e között zajló nemzetközi összművészeti seregszemlére a belépők 78 százaléka már elkelt.
 
A szervezők folytatják a tavalyi hagyományt, így idén is válthatók szinglijegyek, ezúttal 10 százalékos kedvezménnyel. Idén április 3. és 5. között Fringe + fesztivált tartanak a BTF keretében, amely felvonultatja az elmúlt három év legsikeresebb produkcióit. A BTF idei díszvendége Csehország - tájékoztatott szerdán Budapesten Zimányi Zsófia, fesztiváligazgató.

Mint minden évben, a Budapesti Tavaszi Fesztivál programját ezúttal is egy vezérmotívumra fűzik fel a szervezők. 2009-ben ez a vezérelv a befogadó-művészet. Az osztrák zeneszerző, Joseph Haydn, aki csaknem 30 évet töltött Esterházy Miklós udvarában, maga is befogadott művész volt. Haydn halálának 200. évfordulóján a BTF az életmű keresztmetszetét felvázoló koncert- és operaprogrammal emlékezik meg a zeneszerzőről. A Haydn-emlékév a tárlatlátogatók számára is tartogat meglepetést, az Iparművészeti Múzeum "Óra-szimfónia" címmel óratörténeti kiállítással várja a közönséget.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál idei újdonsága, hogy először ad otthont egy Nemzetközi Színházi Fesztiválnak, amelyet a Nemzeti Színházzal közösen rendeznek meg. A mini színházi fesztivál keretében három magyar és öt külföldi rendező előadására ülhetnek be az érdeklődők a Nemzeti Színházban. A fesztivál a fesztiválban egy ősbemutatót, több magyar(országi) bemutatót és külföldi produkciókat kínál.

A fesztiválon megemlékeznek a japán-magyar diplomáciai kapcsolatok felvételének 140. és újrafelvételének 40. évfordulójáról. A Tokió Kamaraopera előadásában a közönsége megnézheti A hold és a tigris legendája című darabot. A kotótól a klasszikusokig címmel pedig ünnepi koncerten ismerkedhetnek meg a fesztivállátogatók japán zeneszerzők műveivel. A Thália Színházban Japán napokat tartanak (március 21-22.), ahol origami foglalkozás, ikebana bemutató, tea szertartások, kandzsi rajzolás, koto hangszerbemutató és további japán érdekességek várják az érdeklődőket.

A 29. Budapesti Tavaszi Fesztivál idei díszvendége Csehország. A fesztivál közönsége többek között meghallgathatja a Prágai Rádiózenekar koncertjét, beülhet a Prágai Nemzeti Színház Balettegyüttesének estjére, és megnézheti a Szépművészeti Múzeumban az Alphonse Mucha tárlatot.

A fesztivál 17 napján 48 helyszínen összesen 248 program várja a közönséget. A BTF nyitóeseménye március 20-án a Camerata Salzburg zenekar hangversenye lesz a Művészetek Palotájában. Az est szólistája napjaink egyik legsikeresebb hegedűse Joshua Bell.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál hagyományőrző műsorpolitikájának részeként, a közönség megnézheti Bartók Kékszakállú herceg várának szcenírozott előadását a két világhírű magyar énekes, Komlósi Ildikó és Polgár László tolmácsolásában. A Bartók-est rendezője Mundruczó Kornél.

A fesztivál záróeseményének is a Művészetek Palotája ad otthont április 5-én. A Bécsi Állami Opera vendégjátékában Mozart: Don Giovanni című operájának koncertszerű előadását nézheti meg a közönség.

Zimányi Zsófia elmondta: július óta árusítják a BTF jegyeit. Az eladható belépők száma 50 ezer, ennek eddig 78 százalékát már lefoglalták. A legdrágább jegy 22 ezer forintba kerül, de 5 ingyenes koncerttel is várják a közönséget. Ebben az évben is vásárolhatók szinglijegyek, ebben az évben 10 százalékos kedvezménnyel, tette hozzá a fesztiváligazgató.

Anyagi okai vannak, hogy ebben az évben nem rendezik meg a Fringe Fesztivált, közölte Zimányi Zsófia. Ugyanakkor azért, hogy a hagyomány mégse szakadjon meg, a BTF utolsó három napján (április 3. és 5. ) Fringe + Fesztivált szerveznek. A Fringe Plusz felvonultatja az elmúlt három év sikeres produkcióit. A 3 nap alatt 125 produkciót nézhetnek meg az érdeklődők, természetesen ezúttal is ingyen, hangsúlyozta a fesztiváligazgató.

A 29. Budapesti Tavaszi Fesztivál költségvetése 1 milliárd 388 millió forint, aminek a 42 százaléka államit támogatás, 58 százaléka pedig önerő, tájékoztatott Zimányi Zsófia.

A fesztivál részletes programja a: www.btf.hu címen olvasható.
 
 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bp24per7.blog.hu/api/trackback/id/tr51967455

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása