HTML

Budapest 24/7

reklám

Címkék

Friss topikok

Linkblog

Illegális halat foglaltak le Budapesten

2009.02.26. 13:32 méz

Összesen 825 kilogramm jelöletlen fagyasztott árut foglaltak le tegnap élelmiszer-ellenőrök Budapest VIII. kerületében egy hivatalosan nem létező, engedélyek nélkül működő kínai boltból. A Kőbányai úti üzletről a foglalkoztatást ellenőrző vám- és pénzügyőrök értesítették a hatóságot - közölte Hajós Ádám, a Fővárosi és Pest Megyei Élelmiszerlánc-biztonsági és Állat-egészségügyi Igazgatóság vezetője.

Beszámolója szerint a fagyasztókban többek között tengeri és édesvízi halakat, rákféléket, polipot, medúzát, raviolit, marhahúst, kacsát, kagylót és békacombot találtak, némelyiket ezek közül megbontott csomagolásban. Az üzlet kínai tulajdonosa engedéllyel nem rendelkezett, és mentségére azt hozta fel: magyaroknak nem, csak kínai éttermeknek árusít. A tulajdonosnak várhatóan egymillió forint bírságot kell majd fizetnie, ráadásul a vámhatóság is eljárást indított ellene be nem jelentett munkaerő, valamint ismeretlen eredetű áru forgalmazása miatt. A hazai melaminbotrány végkicsengéseként a három fővárosi Cora áruház ellenőrzésekor 520, a kínai vegyszermérgezés óta az Európai Unió tiltólistáján szereplő tejterméket, nevezetesen gyermekeknek szánt Milk Drink tejitalt találtak.

Az élelmiszer-biztonsági hatóság munkatársai azután kezdtek el újra vizsgálódni, hogy néhány napja Szegeden egy vásárló ilyen árut fedezett fel az ottani Gorában, és kiderült: a megengedett 2,5 helyett 5,2 milligramm melamint tartalmaz. Tavaly szeptemberben az országos főállatorvos megtiltotta minden Kínából érkező, tejet tartalmazó termék behozatalát, miután az ázsiai országban csaknem 300 ezer gyerek betegedett meg, és hat meghalt a tejbe kevert, azt proteinben dúsabbnak láttató melamin miatt, a felelősök közül többeket nemrégiben halálra ítéltek. Hajós Ádám elmondta azt is, hogy az ellenőrök nem találták a tejitalt forgalmazó céget a bejegyzett címen, de sikerült felvenniük a kapcsolatot jogi képviselőjével, ő azonban kezdetben - titoktartási kötelezettségére hivatkozva - elzárkózott. Végül hajlandónak mutatkozott együttműködni a hatósággal, amely rövidesen kézbesíti a tulajdonosnak a kínai nyelvre lefordított, meghallgatásra szóló idézést. A szakemberek most többek között azt is vizsgálják, hogy a tiltott termék hol és mikor érkezett az Európai Unióba.

Yum by Plutor.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bp24per7.blog.hu/api/trackback/id/tr10967557

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása