HTML

Budapest 24/7

reklám

Címkék

Friss topikok

Linkblog

Durván drágítanák a pesti parkolást

2009.03.05. 08:48 méz

A tervezetet a megbízhatóbb, ésszerű, átlátható és európai színvonalú parkolási rend érdekében dolgozta ki a Fővárosi Önkormányzat megbízásából a Parking Kft. A rendelet-tervezet elemeivel a fővárosiak többsége és budapesti önkormányzatok is egyetértenek. A mai egyeztetésen a budapesti önkormányzatok mellett Gyarmati Zoltán, a Fővárosi Önkormányzat cége, a Parking Kft. az ügyvezetője is jelen volt - tájékoztatott a Főpolgármester-helyettes irodájának közleményéből.

A koncepció bővíti és az átjárhatóság érdekében egységesíti a jelenlegi zónákat. Az eddigi 9 helyett 6 övezet lép életbe, a tarifákat pedig a 290 forintos BKV jegy árához viszonyítva állapítanák meg. Ugyanakkor viszont a változások átlagosan 27 százalékos parkolási tarifa emelést takarnak. Nem meglepő módon ezzel a kerületek többsége egyetértett, sőt az V. kerület a progresszív tarifa bevezetését javasolja, amely a parkolási idővel párhuzamosan emelkedő parkolási díjat jelentene. A kijelölt övezetekkel kapcsolatban a kerületek több változtatást is szeretnének, illetve felvetődött még az is, hogy a belső kerületekben este 8 óráig tartson a parkolási díjfizetési időszak.

Az érintett kerületek szerint is szakmailag indokolt lenne a lakossági engedélyek kiadásának szigorítása. Ennek díjával kapcsolatban azonban eltérnek a vélemények. A III. kerület javaslata és a rendelet összeállítóinak véleménye szerint a garázzsal rendelkezőknek a jövőben nem járna lakossági engedély. Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes javaslata szerint a második lakossági engedély kiadása akkor lenne kedvezményes, ha azt környezetvédelmi szempontok, az autó környezetvédelmi besorolása indokolja.

Felvetődött a mozgássérült engedélyek kérdése is. Bár ennek szabályozása nem tartozik a Fővárosi Közgyűlés hatáskörébe, a Fővárosi Önkormányzat az azonnali szigorítást sürgeti, és ennek érdekében megteszi a szükséges lépéseket.
Hagyó Miklós az egyeztetésen hangsúlyozta, megbízható, ésszerű és átlátható parkolási rendet szeretne a főváros és a parkolás minden területén véget akar vetni a visszaéléseknek. Az új rendnek egyik alappillére a Parkolásfejlesztési Alap. Az alapot a Fővárosi Önkormányzat költségvetésén belül különítenék el, a felhasználását pedig meghatározott célhoz kötnék, amelyre egy tanácsadó testület tenne javaslatot. A testületben a főváros és a kerületek képviseltetnék magukat.

A Parking Kft. a stratégiát még tavaly december közepén, a rendelet-tervezetet pedig idén február 4-én juttatta el az összes kerülethez, illetve 8 szakmai, valamint 10 civil szervezethez azzal, hogy február 23-ig írásban küldjék meg a véleményüket.
A visszajelzések feldolgozása után a következő napokban kerül sor az első közös egyeztetésre a Fővárosi Önkormányzat hivatalában. A szóbeli egyeztetéseket márciusban folytatják le, ekkor véglegesítik a rendelet szövegét. A Fővárosi Közgyűlés számára készülő előterjesztés április elején áll össze, ekkor indul meg az önkormányzati rendelet hivatalos koordinációja. A Fővárosi Közgyűlés várhatóan április végén szavaz a rendeletről, amelynek bizonyos elemei már június 1-től életbe lépnek.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bp24per7.blog.hu/api/trackback/id/tr80982449

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása